Stránky pro zvířata

Máte doma zvíře tak to jste na dobrém místě pro radu

medvídek koala

Koala medvídkovitý

Skočit na: Navigace, Hledání
Koala medvídkovitý
Stupeň ohrožení: Nižší riziko

Koala medvídkovitý
Taxonomické zařazení
Říše: Živočichové (Animalia)
Kmen: Strunatci (Chordata)
Třída: Savci (Mammalia)
Podtřída: Vačnatci (Marsupialia)
Řád: Dvojitozubci (Diprotodontia)
Čeleď: Koalovití (Phascolarctidae)
Rod: Koala (Phascolarctos)
Druh: Koala medvídkovitý (P. cinereus)
Binomické jméno
Phascolarctos cinereus
Goldfuss, 1817

Koala medvídkovitý (Phascolarctos cinereus, Goldfuss, 1817), známý také jako medvídek koala, je jedno z nejznámnějších australských zvířat. Přestože vzhledem skutečně připomíná medvěda, je to ve skutečnosti vačnatec, podobně jako třeba klokan.

Vědecké pojmenování koaly, Phascolarctos cinereus, doslova znamená šedý vačnatý medvěd, slovo koala je domorodého původu a znamená „nepije“.

Obsah

[skrýt]

[editovat] Popis

Hmotnost: 4 - 12 kg Délka těla: 70 - 90 cm

Koaly jsou zavalitá zvířata, stavbou těla podobné vombatům. Narozdíl od vombata mají delší uši a končetiny. Koaly dokáží postavit první dva prsty naproti ostatním, podobně jako kuskusovití, to jim společně s dlouhými ostrými drápy umožňuje dobře šplhat po stromech.

Srst koal je hustá a měkká, jednotvárně šedá. Břicho a dlouhé chlupy vyrůstající na ušních boltcích jsou bílé.

Stejně jako vombati, i koalí vak se otevírá dozadu. Zatímco u vombatů je to proto, aby se jim při hrabání nor nedostala do vaku hlína, u koal se jedná spíše o důkaz toho, že se vyvinuly z předků, kteří žili podobným způsobem života jako vombatovití. U stromového druhu je dozadu obrácený vak spíše nevýhoda.

Koaly žijící v jižní části areálu bývají větší než koaly žijící severněji. Samci jsou větší než samice.

[editovat] Rozšíření

Koaly se vyskytují prakticky po celém východním pobřeží Austrálie.

[editovat] Biologie

Koaly jsou potravní specialisté - živí se listím a kůrou blahovičníků, a to jen některými druhy. Blahovičníkové listy obsahují velké množství vlákniny a terpeny, které způsobují, že eukalypty jsou pro většinu zvířat jedovaté. Naopak je v nich jen malé množství bílkovin a jejich energetická hodnota je nízká.

Koaly proto musí šetřit energií. Mají velmi pomalý metabolismus, extrémně malý mozek a spí až 20 hodin denně.

Krmí se většinou v noci. Průměrná koala denně zkonzumuje 500 g listí. Koalí játra jsou schopná odbourat škodlivé látky obsažené v potravě a díky velmi dobře vyvinutému slepému střevu a symbiotickým bakteriím může koala zužitkovat i to málo živin, které listy obsahují. Koala skutečně nepije tekutiny, veškerou vodu přijímá v rostlinné potravě.

Způsobem života se nejvíce podobají jihoamerickým lenochodům. Málokdy opouští svůj strom, obvykle se pohybuje velmi pomalu. Dokáže ale skákat ze stromu na strom a dobře plave.

Koaly jsou samotáři, s ostatními koalami se dorozumívá hlasitým voláním, které může být slyšet až kilometr daleko.

Páří se od prosince do března, tedy v létě. Březost trvá 35 dnů, pak se narodí zpravidla jen jedno mládě. Novorozená koala váží méně než 1 gram. Vyškrábe se do vaku a tam zůstává asi půl roku. Jakmile vyroste tak, že už se do vaku nevejde, matka je nosí na zádech.

Mládě je kojeno, ale také pojídá matčiny výkaly, které obsahují symbiotické bakterie, které bude mládě potřebovat k trávení blahovičníkového listí.

Mladá koala se osamostatní ve věku kolem jednoho roku, samec pohlavně dospěje ve třech až čtyřech letech, samice o rok dříve. Může se dožít až 17 let.

[editovat] Ochrana koal

Koaly byly téměř vyhubeny člověkem, který je lovil hlavně kvůli kožešině. V současnosti jsou chráněné australskou vládou a největším rizikem pro koaly je úbytek vhodných blahovičníkových lesů a rozbití jejich teritorií výstavbou silnic. Také toulaví psi zabijí mnoho koal.

Koaly jsou velmi vnímavé k chlamydiovým infekcím a toxoplasmóze.

[editovat] Taxonomie

Koala medvídkovitý je jediný zástupce čeledi koalovitých. Protože se vak koal, stejně jako vak vombatů, otevírá dozadu, z největší pravděpodobností budou vombati nejbližší příbuzní koal.

V minulosti se rozlišovaly tři poddruhy koal: P. cinereus victor, P. cinereus adustus a P. cinereus cinereus.

 
Miluju zvířata a co vy??