Stránky pro zvířata

Máte doma zvíře tak to jste na dobrém místě pro radu

veverky

Veverka obecná

Skočit na: Navigace, Hledání
Veverka obecná
Stupeň ohrožení: Zranitelný
Veverka obecná
Veverka obecná
Taxonomické zařazení
Říše: Živočichové (Animalia)
Kmen: strunatci (Chordata)
Třída: savci (Mammalia)
Řád: Hlodavci (Rodentia)
Čeleď: veverkovití (Sciuridae)
Rod: veverka (Sciurus)
Binomické jméno
Sciurus vulgaris
Linné, 1758

Veverka obecná (Sciurus vulgaris L., 1758) je ohrožený druh hlodavců ČR.

Obsah

[skrýt]

[editovat] Popis

  • Hmotnost: 210-410 g
  • délka těla:200-270 mm, ocas je stejně dlouhý jako tělo a je využíván jako kormidlo při skocích.
  • Srst je zbarvena od rezavé, přes šedou až do černé barvy, přičemž spodní část těla je světlá až bílá. Barva srsti může souviset s nadmořskou výškou tím způsobem, že rezavých veverek je více v nižších oblastech. Avšak i v nižších oblastech se vyskytují tmavě zbarvení jedinci.

[editovat] Hlas

Veverka obecná vydává při vyrušení ostré prskavé nebo mlaskavé zvuky.

[editovat] Stanoviště

Veverka obecná se vyskytuje v lesích všeho druhu, dávala však přednost jehličnatým, zejména smrkovým lesům. V poslední době se přesouvá do městských parků a zahrad. Vyskytuje se ve všech nadmořských výškách až po horní pásmo lesa.

[editovat] Areál rozšíření

Areál rozšíření zahrnuje palearktickou oblast Evropy a Asie a do Japonska.

[editovat] Potrava

Živí se semeny, plody, pupeny a letorosty dřevin, houbami a podobně. Sežere také hmyz, i mláďata ptáků, pokud na ně narazí. Veverky patří mezi hlodavce ukládající si zimní zásoby oříšků, hub a pod. V zimě neupadá do zimního spánku, pouze za nepříznivého počasí přečkávají ve svých kulovitých hnízdech postavených na stromech.

[editovat] Rozmnožování

Veverky žijí obvykle v párech, páření probíhá dvakrát až třikrát ročně, poprvé již v únoru a podruhé v květnu. Březost trvá 36 - 40 dní a samice rodí obvykle 3-5 mláďat, která kojí 4 - 6 týdnů a osamostatňují se ve věku okolo 2 měsíců. Pohlavně dospívají v druhém roce života a mohou se dožít až 7 let.

[editovat] Ochrana

Veverka obecná je celoročně chráněna jako ohrožený druh zvířat ČR. Vysoké zimní ztráty lze snížit pravidelným přikrmováním přirozenou potravou.

[editovat] Externí odkazy

 
Miluju zvířata a co vy??